Apa Yang Sedang Dibuat Saiful Sekarang?

22 Jul

Umum sudah mengetahui bagaimana saksi kes mahkamah biasanya akan diasuh untuk duduk di kandang saksi. Mereka akan diatur cara cakap dan bagaimana menghadapi serangan peguam ketika perbicaraan berlangsung. Para pendakwaraya serta pembantunya akan membentuk saksi laksana seorang peragawati untuk berjalan cara ‘catwalk’ bagi memakukan perhatian penonton. Di sini selain dari percakapan, malah emosi serta mimik muka juga akan dibentuk. Kekadang, pegawai atau peguam pendakwa akan memberi isyarat tertentu dalam mahkamah kepada saksi semasa disoal-jawab.

Ini suatu yang lumrah sahaja dan menjadi pengetahuan umum. Malah bagi mereka yang biasa berdampingan dalam kes-kes mahkamah, apa yang saya tulis ini merupakan makan pakai hari-harinya.

Kelmarin ada sidang akhbar yang dibuat oleh Keluarga Saiful bersama dengan peguamnya. Natijah dari sidang akhbar itu menekan akan pentingnya DS Anwar memberikan sampel DNA serta hujah bapanya betapa Saiful berkata benar dan tidak berbohong. Mereka setapak ke depan dengan memainkan sentiment Islam apabila mengatakan yang Saiful sanggup tampil ke hadapan untuk bersumpah di masjid secara Islam selepas siap laporan polis dengan bersaksikan para ulama.

Kehadiran peguam kepada Saiful serta bapa saudara nya yang kelihatan lembut itu, lebih kepada perbicaraan serta pembentukan persepsi pembaca di dada akhbar. Ditambah dengan komen-komen Pak Menteri serta sidang akhbar sebegitu diharap dapat menghasilkan tanggapan yang Anwar memang bersalah meliwat saluran tahi Saiful kerana keengganannya memberikan sampel DNA. Itu sahaja.

Persoalan kenapa saiful berada di bawah jagaan dan kawalan pihak polis dijawab lewa betapa ia perlu bagi menjaga keselamatannya. Nokhtakh. Gamaknya mereka takut Saiful menjadi sasaran pengikut Anwar!

Sebenarnya, itu lah jua yang pernah dilalui saksi pendakwa dalam tuduhan liwat tahun 1998 dahulu. Azizan, Umi Hafilda malah Tan Sri Musa Hasan turut melalui proses penghafalan skrip dan penjagaan tingkah laku agar bahasa badan seiringan dengan cerita yang nak dibohongkan.

Semasa proses tunjuk-cara (simulasi) atau mahkamah olok-olok memang la mudah dan enteng kerana ia melibatkan gerombolan haprak kesemuanya. Sang sarjan menjadi Hakim, Inpektor menjadi pendakwa serta pembela. Macam main masak-masak zaman kanak-kanak sahaja. Semuanya lancar dan meyakinkan. Namun pada hari perbicaraan lain pula ceritanya.

Dari pembacaan rekod lama, segala yang dirancang dan dihafal-hafal menjadi tunggang terbalik. Hari ini cakap lain, esoknya pula berputar 360 darjah. Malah lebih dahsyat selepas dua tiga soalan dari peguambela, kebenaran pun terserlah. Azizan yang terkenal dengan percakapan dolak-daliknya yang kunun diliwat 15 kali akhirnya mengaku ia tidak pun diliwat. Beliau mengaku dengan penuh sedar bahawa polis lah yang mengatur segala percakapannya. Malah KPN sekarang pun sehingga terpaksa mengaku yang ia akan patuh apa sahaja disuruh Tuannya si Rahim Nor hatta disuruh berbohong sekali pun. Ha, amacam? Itu kira pro tu, bagaimana agaknya Saiful Buasir nanti?!

Hanya ada satu alasan kenapa pihak polis bermati-matian mahu sungguh sampel DNA Anwar. Melaluinya mereka boleh ‘plant’ bahan bukti. Tak kira lah, samada seluar seroi Saiful ka, gumpalan tisu ka, mahupun kain tuala yang saiful lap air gatal peliwatnya. Kalau sekadar nak dibuat perbandingan bahan bukti yang ada dengan DNA tertuduh cukup dengan rekod pengkalan data Anwar yang lama, kes itu sudah pun boleh dibawa ke mahkamah! TETAPI mereka mahukan sampel baru untuk dibuat sebagai bahan bukti membelasah Anwar. Itu sahaja. Pada tahap ini mereka tidak ada apa-apa untuk menyokong dakwaan Saiful yang ia telah diliwat Anwar Ibrahim!!

Pemeriksan fizikal lubang bontot Saiful tidak laku sebagai hujah mengaitkan Anwar. Lubang bontot ada elastisiti, paling menonjol pun isi terusan anus terjengoi keluar. Tak mungkin ada tatu ‘Anwar was here’! tak mungkin. Mustahil juga ada kepingan air mani kering Anwar kat situ. Atau pun bulu rerambut kemaluan Anwar di situ. Peguambela goncang sikit saja kat mahkamah. Habis! Nak dapat apa sebagai bukti? Ia bukan macam ‘ballistic test’ pada senjata yang disyaki. Tak ada apa.

Jadinya, kekuatan di pihak polis dan pendakwaraya hanyalah cerita Saiful dan bahan bukti! Inilah yang menerangkan kenapa Saiful disimpan dan polis beria-ia mahu sampel DNA Anwar.

Terlajak menyebut betapa polis menyimpan Saiful, bukan lah sangat atas alasan keselamatan. Tak pernah ada mangsa liwat yang disimpan polis. Nada. Mereka sebenarnya bukan simpan, tetapi melatih ia menghafal maklumat peribadi yang ada pada badan Anwar. Segala rekod pemeriksaan kesihatan terkini Anwar yang sampai ke tangan polis akan dijadikan topik hafalan kepada saiful dan juga ubahsuaian dalam laporan polis serta pertuduhan nanti.

Bagaimana rupa paras ‘anu’ nya Anwar akan menjadi ratib harian Saiful. Bentuk, tahi lalat, dan sebagainya perihalan fizikal Anwar akan diingati dan dihafal. Berapa tegang senjata Anwar serta ukuran panjang dan ukur lilit akan ditanam dalam memori untuk perbicaraan kemudian hari.

Begitu lah perancangan manusia. Begitu lah juga yang dilalui semua sengkokolan dalam kes liwat 98 tatkala Tun Kepala Taik Mahathir menerajui negara. Namun perancangan Allah akhirnya menyerlahkan kemakaran mereka sehingga laporan perbicaraan dalam mahkamah menjadi bahan ketawa. Rakyat akhirnya melihat bukan Anwar yang dibicarakan, tetapi rejim Mahathir dan sekongkolannya.

Kita menjangkakan situasi yang sama bakal berulang. Untuk menutup satu pembohongan, pasti tercipta sembilan lagi pembohongan. Apabila datang kebenaran yang bathil pasti menghilang. Biar pun pelbagai cara dan mehnah yang mereka rancang serta lakukan, yang Hak pasti akan unggul dan bertakhta di atas persada.

Kalau TS Musa Hassan pun terkucil, apa lagi lah Saiful Buasir. Kalau Azizan pun mengaku ia disuruh polis membuat cerita palsu, apakah Saiful tak akan bercelaru? Tambahan pula kita tahu yang keputusan akademik nya yang begitu lemah semasa di Uniten. Tunggulah tatkala 9 peguam akan membelasahnya.

Tak sabar la pulak!

Dr Buasir

Nota kaki:
Kalau bukan kerana Mahkamah Kangaroo ‘Linggam’, tentu sahaja Anwar dibebaskan pada perbicaraan itu kerana banyak saksi berbohong dan mengada-adakan cerita dengan sekongkolan polis dan pihak pendakwaraya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: