YB Yusmadi Yusoff (PKR – Balik Pulau)- Siri 1

21 Jun

PERSONAL

Yusmadi merupakan seorang pengamal undang-undang, penulis, penganalisa politik, aktivis masyarakat dan Ahli Parlimen. Anak kelahiran Kampung Jalan Bahru, Balik Pulau, Pulau Pinang dari sebuah keluarga yang susah (kisah beliau telah ditulis di dalam sebuah artikel bertajuk Dari Balik Pulau Ke Washington D.C. di Majalah Al Islam keluaran Februari 2006 dan diceritakan di dalam sebuah dokumentari bertajuk The Neighboring Country Story oleh Saluran TV Pheonix, Hong Kong). Mendapat Pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Sungai Korok, Balik Pulau.

Kemudian melanjutkan pelajaran menengah di SMKA Al-Mashoor (Lelaki), Pulau Pinang dan Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang. Yusmadi kemudian menyambung pelajaran di dalam jurusan Undang-Undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Pada tahun 2006, terpilih mewakili Malaysia untuk biasiswa berprestij daripada kerajaan Amerika Syarikat dan dilantik sebagai Hubert H. Humphrey Fellow Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia di mana beliau juga melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana Undang-Undang (LL.M) di American University Washington College of Law di Washington D.C.. Seorang peguam yang banyak mengendalikan kes-kes hak asasi manusia, hak awam dan jenayah melibatkan tokoh-tokoh dan selebriti terkenal tanah air. Merupakan Rakan Kongsi di sebuah firma guaman di Petaling Jaya dan Fellow di Institut Kajian Dasar (IKD). Karya-karya penulisan beliau banyak disiarkan di akhbar-akhbar tempatan melalui kolum Dengan Izin.

Baru-baru ini beliau telah terpilih sebagai Sarjana Demokrasi & Pembangunan oleh Pusat Demokrasi, Pembangunan & Negara Hukum di Universiti Stanford di California.

Di dalam Pilihanraya Ke- 12 baru-baru ini Yusmadi telah dipilih sebagai Ahli Parlimen Malaysia bagi kawasan Balik Pulau, Pulau Pinang. Beliau juga telah dilantik sebagai Pengerusi Strategi & Hal-Ehwal Antarabangsa Angkatan Muda KeADILan (AMK), Parti KeADILan Rakyat (PKR).

Advertisements

5 Responses to “YB Yusmadi Yusoff (PKR – Balik Pulau)- Siri 1”

 1. Member jalan baru February 16, 2009 at 3:09 pm #

  Tlglah kami org balik pulau jalan bukit lama bila nak siap

 2. Anonymous July 18, 2011 at 7:35 am #

  Bersih didalangi olih parti keadilan, yang tak saba sabar nak nak PM, sebab apa Bersih guna warna kuning sebab ketuanya otak kuning. kaki sondol depan belakang. Macam babi lah, saya rasa orang keadilan ni perangai nya dah macam babi, sebab penyokon kuat Lim KimSiang.Air liur orang keadilan termasuk pemuda nya meleleh macam air liur babi nak tawan Putra Jaya . Kalau dapat agak nya habis Putra Jaya di sondol olih babi babi keadilan, Orang keadilan agak nya dah terminum kencing babi, sebab itu apa yang Lim Kit Siang cakap semua nya betul.Ada kah anda keturunan babi !!!!!!

  • kppr July 28, 2012 at 5:37 am #

   Kami tidak menjurus semata kepada kepartian semata. Jika ada profil2 menarik tokoh2 muda UMNO & BN apa salahnya dikongsi di sini. Unpamanya YB Khairy, YB Razali Ibrahim, YB Mukhriz umpamanya. Tidak ketinggalan tokoh muda dari kalangan Islamis spt Sdr Fathul Bari … boleh dikongsikan juga….

 3. Anonymous July 18, 2011 at 7:37 am #

  YB Yusmadi keturunan babi

  • kppr July 28, 2012 at 5:34 am #

   Setiap kita ada hak untuk menyuarakan pendapat. Mungkin ada sebab tuan berpendapat sedemikian. Jika tidak keberatan boleh dikongsikan disini. Kita perlu percaya bahawa pemimpin perlu dengar apa yang dia perlu dengar dan bukan apa yang dia hendak dengar semata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: